Isolatie

Men kan op 3 verschillende manieren hellende daken gaan isoleren namelijk:

- onder de draagconstructie

- tussen de draagconstructie

- bovenop de draagconstructie

Heel belangrijk is dat men op een correcte en professionele manier isoleert om koude bruggen en condensatieproblemen te voorkomen. 

Ook kennis en correct gebruik van de verschillende soorten materialen is belangrijk. Al te vaak isoleren doe-het-zelvers en maken, zonder het zelf te weten, de klassieke fouten.

Bij de renovatie van hellende daken kiest men er best voor om bovenop de draagconstructie te isoleren ook wel het sarkingdak of warm dak genoemd. Hierbij is een on-onderbroken isolatieschild en dampscherm verzekerd, eveneens is de dakconstructie hierbij beschermt tegen temperatuursschommelingen en vocht.

Belangrijk is wel dat men genoeg ventilatie-ruimte voorziet tussen de isolatie en de pannen, dit bekomt men door de juiste tengel-latten te gebruiken. Dit heeft als reden dat de pannen vroeger opgewarmd werden door de warmte die verloren ging binnen in huis. (In het straatbeeld kan men dit goed zien, wanneer het gesneeuwd heeft, bij goed geïsoleerde daken zal de sneeuw aanzienlijk langer blijven liggen als op niet geîsoleerde daken.) Bij een sarking-dak is dit verleden tijd en worden de pannen niet langer langs onder opgewarmd en hoeft men dus voldoende ventilatie-ruimte te voorzien.

Recticel PowerRoof Isolatie-platen van 1m20 op 2m40 (8cm dik)

Afvoeren van de oude dakpannen, verwijderen van de panlatten, plaatsen van PowerRoof-isolatieplaten, plaatsen van PowerRoof-onderdak en vastschroeven van SLS-tengellatten

Vastschieten van panlatten en leggen van de nieuwe dakpannen

Volledig dichtgelegd dak