Isolatie

Scenario 1:

Oude dakbedekking kan blijven dienen als dampscherm, wat meestal het geval is.

Wanneer men een plat dak gaat voorzien van isolatie wordt er eerst gekeken of de oude dakbedekking kan blijven dienen als dampscherm, in zeer veel gevallen is dit het geval en wordt de isolatie rechtstreeks verlijmd op de oude dakbedekking. Uiteraard wordt eerst de oude dakbedekking zuiver gemaakt en indien nodig de opkanten verhoogd met keepers en panlatten, alvorens de isolatie te verlijmen. Daarbovenop komt dan een geperforeerde laag, een gebrande onderlaag van 3mm met polysterbewapening en vervolgens een bovenlaag van 4mm met polyesterbewapening en leislag. Of dit mogelijk is, hangt af van de staat van de dakconstructie en of er in de oude dakbedekking enkele of zeer veel blazen zitten.

 

Scenario 2:

Oude dakbedekking dient verwijderd te worden, wegens slechte staat van de dakconstructie of doordat de oude dakbedekking verzadigd is van blazen.

 

Bij het renoveren van een plat dak worden de oude dekstenen of dakrandprofielen verwijderd samen met het ingeslepen loketlood aan muren en schouwen.

 

Indien een plat dak met dakgrind wordt deze eerst afgevoerd.

De oude dakbedekking wordt verwijderd indien nodig en de ondergrond zuiver gemaakt. Eventuele rotte planken of balken worden vervangen in geval van een houtconstructie.

Vervolgens wordt er een dampscherm gebrand van 3mm dik met polyester bewapening. Deze is gebrand met de nodige overlappingen.

Alvorens nu de isolatie te plaatsen, worden indien nodig de opkanten van het dak verhoogd met keepers en panlatten. Aangezien het dak nu met de dikte van de isolatie omhoog komt en men een in de hoogte voldoende opkant moet blijven behouden.

De isolatie wordt nauwkeurig aangezaagd, verlijmd op het dampscherm en zonder kieren tegen elkaar gelegd.

Bovenop de isolatie komt een geperforeerde laag om blaasvorming te voorkomen, de onderlaag van 3mm dik met polyester bewapening wordt bovenop de geperforeerde laag gebrand met de nodige overlappingen.

Na de onderlaag wordt er een bovenlaag van 4mm gebrand voorzien van leislag en polyester bewapening, eveneens gebrand met de nodige overlappingen.

Vervolgens worden de dekstenen teruggeplaatst of nieuwe aluminium dakrandprofielen. Muren en schouwen worden opnieuw ingeslepen en voorzien van loketlood. Schouwen worden indien nodig ingepakt met roofing. Afvoerbuizen worden teruggeplaatst.